Pěstuje si klíčky

Klíčky jsou skvělým zdrojem živin a přírodních látek, přitom se pěstují velmi snadno, a to ze semínek. Stačí mít truhlík se zeminou a pravidelně zalévat.

Pěstuje si klíčky

Snadný postup

Příroda nám nabízí spoustu rostlin, které jsou na naší planetě nepostradatelné a spoustu z nich pravidelně konzumuje i my. Zároveň koníčkem mnoha lidí je pěstování rostlin, protože z nich máme buď hezkou okrasu nebo plodinu vhodnou ke konzumaci. Každý z nás si může pravidelně pěstovat klíčky, protože ty jsou zdrojem přírodních látek a skutečně prospívají našemu zdraví. Co budeme k pěstování potřebovat?

klíčky na látce

Základem je mít nějaký truhlík a substrát, abychom měli do čeho semínka sázet. Ale ještě, než se do toho vrhneme, tak musíme semínka namočit do vody, což do začátku prospěje jejich klíčení. Po dostatečně dlouhé době nasypeme hlínu do truhlíku, zasadíme semínka a zalijeme vodou. Aby se nám nevyplavila, tak ze začátku pomůže rozprašovač. Truhlík umístíme například za okno, aby měl sluneční paprsky a teď už můžeme při pravidelné péči pozorovat rostoucí zelené rostlinky, které jsou každým dnem větší a větší.

Mungo

Tohle cizí jméno je ve skutečnosti název pro druh fazole, kterou právě můžeme pěstovat za účelem klíčků ze semínek, což je skutečně skvělá možnost. Řadíme ji bezesporu do luštěnin a její plody jsou fazole zelené barvy. Kromě barvy se mají docela podobnou chuť hrášku, což můžete sami vyzkoušet. Rostlina pochází z Indie, odkud se úspěšně šířila do dalších koutů světě.

fazole mungo

O samotné první konzumaci se hovoří několik tisíc let v Číně, což zapříčinilo užívání klíčků člověkem. Není problém začít s pěstováním ze semínek i u nás, protože zde se plodině daří a zanedlouho Vám vyrostou klíčky mungo https://www.nakliceno.cz/mungo/. Prodávají se neloupaná a podnebně zpracována, což je pro pěstování rozhodně nejlepší. To je poměrně velmi rychlé, protože konzumaci je nejlepší provést již do výšky 2 cm rostliny. Za vyzkoušení nic nedáte a třeba se Vám klíčky opravdu zalíbí a budete si je pěstovat pravidelně a poté zpracovávat různými způsoby ke konzumaci.